Annesiz Yavru Kediye Nasıl Bakılır?

Annesiz Yavru Kediye Nasıl Bakılır?

Maalesef her hayvan, evimizi açtığımız ve gözümüzden bile sakındığımız evcil hayvanlarımız kadar şanslı olamayabilir. Sokakta karşılaştıkları zorluk ve zorbalıkların yanı sıra bir de annelerinden çok erken ayrılmak zorunda kalan hayvanlar da vardır. Bu ayrılık annenin bebeği reddetmesi, terk etmesi, hastalanması ya da ölmesi gibi nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Böyle bir durumda sağlıklı büyümesi için annesiz yavru kedi bakımına ekstra özen göstermek gerekir.

 

Yavru bir kedi en az 6-8 haftalık olana kadar anne yanında, anne sütüyle beslenerek büyümelidir. Anne sütü, tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlar için de hayati önem taşıyan oldukça değerli bir besindir. Anne sütü sayesinde bebek kediler bulaşıcı hastalıklardan korunur ve sağlıklı bir gelişim dönemine sahip olur. 6 haftalık olduktan sonra katı besin yiyebilir duruma gelen kediler kritik süreci de atlatmış sayılır.

 

Eğer sizin de yolunuz bir gün annesiz kalan yavru bir kediyle kesişirse onu hayata tutundurmak için ilk iş olarak sıcak tutmaya özen gösterin. Giysilerinizin içine yerleştirip vücut ısınızla koruma altına aldığınız bebeği evinize götürerek diğer bakımları için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

 

Evde Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

 

Annesiz yeni doğmuş kedi bakımı daha önceden böyle bir tecrübeniz yoksa sizi korkutup panikletebilir. Öncelikle sakin olun ve bu durumu gözünüzde çok fazla büyütmeyin. Dikkatli adımlarla doğru işlemleri uygularsanız bu süreci sandığınızdan çok daha kolay yönetebilirsiniz.

 

Yalnız kalan bir kediye evinizi açtığınızda ona ihtiyacı olan sağlıklı ve güvenli ortamı sağlamış olursunuz. İşe minik misafiriniz için uygun bir köşe yaratarak başlayabilirsiniz. Bu köşenin sakin, rüzgar ve soğuk almayan bir alan olduğundan ise emin olmalısınız.

 

Yaklaşık olarak 5 haftalıktan daha küçük olan yavru kediler kendi vücut ısılarını koruyamazlar. Bu nedenle onu sıcak tutmak size düşer. Misafirinizin yatacağı yeri hazırlarken altına birkaç kat temiz kumaş ya da havlu koymaya özen gösterin. Bir havluya sardığınız sıcak su torbasını güvenli bir şekilde minik dostunuzun yanına koyun. Torbadaki su soğudukça sıcak suyla değiştirin. Elinizde sıcak su torbası mevcut değilse bu işlem için su şişesi de kullanabilirsiniz ancak şişenin ağzının su sızdırmadığına mutlaka çok dikkat edin.

 

Sıra geldi minik dostunuzun karnını doyurmaya. Sıcak ve güvenli bir bölgeye aldığınız misafiriniz için ilk önce süt anne aramanız uygun olur. Eğer olumlu bir dönüş alamazsanız iş başa düştü demektir. Bu durumda annenin yerini sizin doldurmanız gerekir.

 

 

Minik misafirinizi beslemek için annesi tarafından emzirilemeyen yavru kedilere özel olarak üretilen ve anne sütü yerine geçen toz mamalardan edinin. Yavruya direkt olarak inek sütü vermeyin çünkü kedilerin sindirim sistemi laktozu kaldırabilecek yapıda değildir. Sütte bulunan laktoz tıpkı yetişkin kedilerde olduğu gibi yavru kedilerde de ishale neden olabilir, bu da yoğun olarak su ve yararlı diğer besinlerin vücuttan atılması anlamına gelir. Bu durum yavru kediler için ölüme dahi sebep olabilir.

 

Tarifine uygun olarak hazırladığınız mamayı bir biberon, şırınga ya da damlalık yardımıyla yavruya içirmeye çalışın. Besleme işlemini yaparken şu noktalara dikkat edin:

 

  • Yavruyu asla sırtüstü ya da yan yatırmayın. Bu pozisyonlarda mamanın nefes borusuna ve ciğerlere kaçak yavruyu boğma ihtimali vardır.
  • Aynı tehlikeler yavruyu ensesinden tutarak havaya ya da arka ayakları üzerine kaldırdığınızda da geçerlidir.
  • Beslemedeki en uygun pozisyon bebeğin karın üstü durmasıdır. Bacağınıza ya da masanın üzerine yumuşak bir havlu yerleştirdikten sonra yavruyu karın üstü olacak şekilde koyun.
  • Biberonu yere 45 derece açı yapacak şekilde tutun. Yaklaştırdığınızda kokuyu alarak kendiliğinden emmeye başlayacaktır. Eğer başlamıyorsa hafifçe ağzını açarak biberonun ucunu ağzına yerleştirin.
  • Yavru biberonu emmiyorsa onu zorlamayın ve direkt olarak bir veterinere başvurun.
 

 

Annesinden Ayrılan Yavru Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Yavru kedilerin her 3-4 saatlik aralarla beslenmesi gerekir. 4. haftayı doldurduktan sonra ise biberonun yanı sıra sulandırılmış yavru kedi maması konserveleri ile de beslenebilir. Veteriner hekiminiz konserveler yerine evde hazırlayabileceğiniz özel karışımlar da verebilir.

 

Anne kediler, yavrularını besledikten sonra karınlarını ve genital bölgelerini yalayarak tuvaletlerini yaptırır. Minik misafirinizin tuvaletini yapması için sizin de aynı işlemi yapmanız gerekir. Yavruyu sırtüstü yatırın ve ılık suyla hafifçe ıslatılmış pamukla karnından aşağıya doğru yumuşak bir masaj yapın. Tuvaletini yaptıktan sonra yine hafif ıslatılmış bir pamuk ile yavruyu temizleyin ve kurulayın.

 

Tüm bu bakımların yanı sıra bulduğunuz yavru kediyi pire ve diğer sağlık sorunlarına karşı mutlaka bir veterinere gösterin.

 

Hem yavru hem yetişkin tüm patili dostlarımızın bize ne kadar ihtiyacı olduğunu unutmayın. Siz de sokaktaki canlara destek olmak isterseniz Zümrüt Şaziye Tasarım Ürünleri'ni tercih edebilir, yardımlarınızla sevimli dostlarımızı mutlu edebilirsiniz.

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle
 
Etiketler: kedi, kediler, yavru kedi, annesiz yavru kediye nasıl bakılır, blog, blog yazısı, önemli bilgiler
Haziran 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR