Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kedi maması seçimi tüylü dostlarımızın uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için önemli bir kriterdir. Kedilerin yaşı, cinsi, kısırlık durumu ve kilosu mama seçimini etkileyen faktörler arasında yer alabilir. Bu noktada evcil hayvanınızı tanımak önemlidir. Ayrıca mama markalarının kedi maması içeriğinde kullandığı protein ve karbonhidrat değerlerini de göz önünde bulundurmalısınız. Sizler için kedi maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bir yazı hazırladık.

 

Kedilerin Temel Beslenme İhtiyaçları

 

 

Kedi maması seçmeden önce kedilerin temel beslenme ihtiyaçlarını kavramak ve anlamak önemlidir. Kediler birer etobur olarak yaratılmışlardır. Yani tüylü dostunuz midesi sadece hayvansal proteinleri parçalayabilir ve bitkilerden elde edilen vitaminleri parçalamak için gerekli olan enzimlerden yoksundur. Bir etobur oldukları için kedinizin diyetinin en az %70’i et ve hayvan proteinlerinden oluşmalıdır. Hayvansal proteinler aynı zamanda kedilerin sağlıklı ve uzun yaşaması için ihtiyaç duyduğu taurin ve araşidonik asit kaynağını oluşturur. Sonuç olarak kedinizin temel olarak et, balık ve kümes hayvanlarından elde edilen proteinlere, vitamin ve minerallere ve tabii ki suya ihtiyacı vardır. Mama seçiminde temel ihtiyaçlarını her zaman göz önünde bulundurmalısınız.

 

 

Kedi Mamalarının İçerik Listesini Anlamak

 

 

 

 

Dört ayaklı dostunuza en iyi mamayı bulmak için mama paketindeki içerik listesini anlamalısınız. İçerik listesindeki ilk bileşen birincil bileşendir ve mamada esas olarak bu bileşen bulunur. Hayvan proteinleri kedi mamasının içerik listesinin ilk bileşenini oluşturmalıdır ve tıpkı vahşi doğada olduğu gibi kedinizin beslenme diyetinin çoğunluğunu kaplamalıdır. Kedinizin mamasında ne kadar yüksek seviyede hayvan proteini bulunuyorsa o kadar düşük seviyede dolgu maddesi var demektir. Kedinizin mamasının karbonhidrat değerinin %25’in altında olması önerilir. Karbonhidratlar kediler için hızlı bir enerji kaynağıdır, ancak tok hissetmelerini sağlamaz. Bu nedenle karbonhidratla beslenen bir kedi aşırı yeme ve obez olma riski altındadır. Kedi maması içeriği olarak vitamin ve minerallerin de bulunmasına dikkat etmelisiniz. A,B,C ve B12 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum ve fosfor mineralleri kedinizin eklem yapısı ve diş sağlığı açısından önemlidir.

 

Yaş Mama ve Kuru Mama: Hangisi Daha İyi?

 

 

 

Bazı kedi sahipleri kedilerini ıslak ve kuru mama karışımı ile beslerken bazıları sadece kuru mamayı tercih edebilir. Kuru mama ıslak mamaya göre daha ekonomik olabilir fakat kedinizi susuz bırakabilir ve düşük kaliteli dolgu maddeleri içerebilir. Kuru mamalar aynı zamanda yüksek karbonhidrat değerlerine de sahip olabilmektedir. Islak mama içeriğinde su miktarı ile hem kendinizin su ihtiyacını hem de protein ihtiyacını karşılar. Fakat bu, kedinizi sadece ıslak mama ile beslemeniz gerektiği anlamına gelmez. Tüylü dostunuza sadece ıslak mama vermek maliyetli olabilir ve kedinizin çok yemesine de sebep olabilir. Bunun yerine yüksek kaliteli kuru mama tercihinde bulunabilirsiniz. Kuru ve ıslak mama diyeti ile kedinizin sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlayabilirsiniz. Kuru mamanın yanında kediniz için su kabı bulundurmak onları su içmeye de teşvik edebilir.

 

Kediniz İçin En Uygun Mama Seçimi

 

 

Kedilerin genel olarak temel beslenme ihtiyaçlarını anladıktan sonra kendi kedinize göre uyarlamalar yapmalısınız. Örneğin, kediniz kısırsa buna göre hareket etmelisiniz. Kısır kedilerin diğer kedilere göre beslenme ihtiyaçları farklı olabilir. Cinsel hormonlarda düşüşlerden ötürü metabolizma hızı da düşer ve kediniz kilo almaya eğilim gösterir. Kısır kedilerin iştahının artmasının yanı sıra enerjileri de azalabilir. Bu nedenle protein ve karbonhidrat dengesinin iyi bir şekilde korunması gerekmektedir. Kedinize özel kısır kuru mama ve yaş mama tercihinde bulunabilirsiniz. Kedinizin kilosu normalden fazlaysa diyet mamaya başlamalı ve mamaları saatli olarak vermelisiniz. Mama seçiminde bir diğer etken ise kedinizin yaşıdır. Yavru kediler büyüme çağında olduğu için vitamin ve minerali bol yavru kedi mamasına ihtiyaç duyar. Yaşlı kediler ise fiziksel hastalıklardan korunmak için protein ağırlıklı beslenmelidir.

Zümrüt Şaziye ailesi olarak özel tasarım ürünlerimizden elde ettiğimiz gelirin çoğunluğunu sokak hayvanlarının beslenme, barınma ve tedavi masrafları için kullanıyoruz. Siz de özel tasarım ürünlerimizden satın alabilir ve sokak hayvanlarına destek olabilirsiniz. Kedi ve köpek besleme konusundaki diğer önerilerimize göz atmak için bizleri Facebook, Twitter ya da Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

 

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle
 
Etiketler: kedi, kedi maması, beslenme, mama seçimi, yaş mama, kuru mama, yavru kedi, kediler
Ocak 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR