Kedilerin Beden Dili

Kedilerin Beden Dili

Kedilerin Beden Dili

 

Neredeyse her evcil hayvan sahibi, tüylü arkadaşlarımızın ne düşündüğünü merak eder. Kediler, akıllarından geçeni bize söylemek için konuşma dilini kullanamazlar, ancak kedilerin hareketlerinin anlamları vardır. Tıpkı bizim gibi kediler de hem olumlu hem de olumsuz bir dizi farklı duygu yaşar ve ruh hallerini beden dilleri ile ortaya koyarlar.

 

Acıdan korkuya, heyecandan neşeye kadar kediniz nasıl hissettiğini dile getiremediğinden, kedinizin vücut dilini anlayabilmek ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek önemlidir. Vücut dillerini anlayabiliyorsanız kediler çok etkileyici evcil hayvanlardır. Kuyruk hareketlerinden kulaklarının duruşuna kadar onlar için her şey bir iletişim şeklidir. Yazımızda bir kedinin beden dilini nasıl okuyacağınız konusunda bilgi edinebilirsiniz.

 

Kedi beden dili, kedinin hissettiklerini iletmesinin sözsüz yoludur. Kedinizin nasıl hissettiğini anlamanıza yardımcı olabilecek, bazıları diğerlerinden daha belirgin olan, kedinizin vücut dili ve davranışında dikkat edebileceğiniz birçok şey vardır. Kedilerin vücut dilini değerlendirirken olayları kedinizin bakış açısından görmeye çalışmak önemlidir.

 

Kediler İnsanlarla Nasıl İletişim Kurar?

 

Kediler, sesleri ve beden dilini bir arada kullanarak bize nasıl hissettiklerini söylerler. Kendilerini nasıl konumlandırdıklarına ve neyi ortaya çıkarmak istediklerine kadar tüm vücutlarıyla sinyaller verirler. Kedinizin davranışlarını ve vücut dilini gözlemlemek için en önemli zamanlardan biri, onlarla etkileşime girdiğiniz zamandır. Bu, kedinizin yaptığınız şeyden zevk alıp almadığını anlamanıza yardımcı olur.

 

Onlarla etkileşime girerken kedinizin nasıl tepki verdiğine ne kadar çok dikkat ederseniz, ısırılma veya tırmalanma olasılığınız da o kadar az olur. Kedinin güvende hissedip hissetmediği, korku ya da endişe duyup duymadığı düşünülmelidir.

 

 

 

Mutlu ve Rahat Kedilerin Vücut Dili

 

İnsanlarda olduğu gibi kediniz de tüm ihtiyaçları karşılandığında mutlu ve rahatlamış hisseder. Kediniz bu olumlu duyguları birkaç farklı durumda hissedebilir, bu nedenle kedinizin mutlu olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilecek, dikkat etmeniz gereken vücut dili ipuçları bulunur.

 

- Rahatlamış bir kedinin kulakları doğal bir duruşta olur.

- Tiz ve hoş sesli bir mırlama sesi çıkarabilir.

- Oldukça sakin bir şekilde görünür. Rahat bir şekilde uyuklar ve kendini temizler.

- Mutlu bir kedi kuyruğunun uzamasına ve düz durmasına izin verir. Ayrıca kuyruğunu nazikçe ve ritmik olarak dalgalandırabilir.

- Karnını açıkta bırakacak şekilde yan yatarak dinlenir.

- Gözbebekleri normal boyutlarında olur. Gözlerini sıkı bir şekilde değil, nazikçe kapatır.

 

Heyecanlı Kedilerin Beden Dili

 

Kedilerin heyecan belirtilerine dikkat etmek için en iyi zamanlar, yemek saatlerinden hemen önce, kedinizin telaşlanmak için size yaklaştığı, oyuncaklarının veya mamalarının bulunduğu dolaba gittiğiniz anlardır. Kediniz ayrıca dışarıyı keşfederken ve avlanırken de heyecan belirtileri gösterebilir. Heyecanlı bir kedinin genel vücut dili ise şöyledir:

 

- Çevresine karşı duyarlı olması muhtemeldir. İstediği veya beklediği şeye oldukça odaklanmış görünür.

- Duruşu dik ve ilgilendiği şeye dönüktür.

 

Korkmuş ve Endişeli Kedilerin Vücut Dili

 

Korktuğunda saklanacak bir yol bulabilir veya dışarı çıkmayı reddedebilir. Dişlerini gösterebilir ve tıslayabilirler. Kediler aşağıdaki korku belirtilerini beden dillerinde gösterebilirler:

 

- Etrafındaki sesleri izleyebilmek için kulaklarını hızla ileri geri sallayabilir. Kulaklarını aşağı çekebilir, yanları işaret edebilir veya başlarının üzerine düz bir şekilde yatırabilirler.

- Korkmuş bir kedinin gözleri açık ve çok dikkatli görünebilir.

- Sırtını kamburlaştırabilir ve tüylerinin diken diken olmasına izin verebilir. Çömelmiş bir pozisyona geçebilir.

- Kuyruğunu dik ve sert tutabilir. Yakalanmaktan veya ısırılmaktan korumak için kuyruğunu vücutlarının etrafında kıvırabilir.

 

 

Kedilerin Diğer Beden Dili Analizleri

 

Kedilerin iletişim kurmak ve kendilerini ifade etmek için yaptıkları başka fiziksel eylemler de bulunur. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

 

- Kedilerin, insanlar da dâhil olmak üzere nesnelere sürtündüğü bilinir. Bu, kısmen bir sevgi işaretidir. Aynı zamanda bölgelerini işaretlemek için kokularını dağıtmanın bir yoludur. İnsan kedilere garip kokar ve size sürtündüklerinde bu, onlar için sizi tanıdık hale getirmenin bir yoludur.

- Kediniz yuvarlanarak karnını açığa çıkarırsa bu, karınlarını sevmeniz için bir davet değildir; bu bir güven işaretidir. Narin bir baş masajı en iyi cevap şeklidir.

- Kediler tehdit durumlarında kendilerini av gibi hissederek korkarlar. Kediler korktuklarında vücutlarını mümkün olduğunca küçük, daha az açıkta kalan bir şekle sokarak korumaya çalışırlar.

- Bir kedi tehdide karşı sırtını tamamen yukarı kaldırır ve yan durur. Bu pozisyonda sırtı kavisli bir kedi size korktuğunu söyler. Kediler kavga etmeye istekli ve öfkeli olduklarında kendilerini olabildiğince büyük hale getirirler.

 

Kedilerin duruşları, kuyrukları, kulakları, gözleri, bıyıkları ve seslendirmeleri rahat olup olmadıklarını size söyler. Önemli olan, bir kedinin beden diline ve davranışlarına tek bir büyük resmin parçası olarak bakılması gerektiğidir. Unutmamalısınız ki  beden dili hareketleri garanti edilemez, bu nedenle kedilerle etkileşime girerken genellikle en iyi politika dikkatli olmaktır.

 

Farklı kediler farklı tercihlere sahip olabilir. Bir kedinin kişiliği hakkında ne kadar çok şey bilirseniz onun bakış açısını ve dolayısıyla hareketlerini o kadar iyi anlayabilirsiniz.

 

Biz Zümrüt Şaziye olarak tüm hayvanları seviyor, anlıyor ve önemsiyoruz. Bu anlamda siz de ürünlerimizi tercih ederek sokak canlarının beslenme, barınma ve tedavi masraflarına destek olabilirsiniz...

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle
 
Etiketler: kedi, kediler, cats, tüylü dostlar, bir pati hikayesi, blog, yazı, makale
Ocak 17, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR