Köpek Bakımı Nasıl Olmalı?

Köpek Bakımı Nasıl Olmalı?

Evde Köpek Bakımı Nasıl Olur?

 

Bir köpek sahiplenerek evini onunla paylaşmak birçok kişinin çocukluk hayallerinden biridir. Zaman geçince kimileri bu hayali gerçeğe dönüştürürken kimileri de köpek bakımı konusunda kendine güvenemediği için vazgeçmeyi tercih eder.

 

Evcil köpek bakımı her ne kadar kimilerine göz korkutucu gelse de başarılı bir planlama ve doğru uygulamalar sayesinde kolay ve keyifli geçecek bir süreçtir.

 

Tüylü dostunuzun bakımı için temel olarak dikkat etmeniz gereken iki basamak vardır. İlki yatağı, kıyafetleri ve diğer kişisel eşyalarının bakımı; diğeri ise köpeğinizin vücut temizliği ve bakımı.

 

 

Evcil Köpek Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Beraber yaşadığınız köpeğinizin kişisel eşyalarının bakımı da en az vücut bakımı kadar önemlidir. Dostunuzun sürekli vakit geçirdiği yatağı, her gün giydiği kıyafeti, en sevdiği oyuncağı, tüylerinin tımarlandığı tarağı ve diğer tüm eşyaları en az köpeğinizin vücudu kadar temiz olmalıdır.

 

Köpeğinize temiz ve sağlıklı bir ortam sunmak için yattığı yeri her gün mutlaka temizleyin. Süpürge ya da yapışkanlı rulolar yardımıyla tüyleri temizledikten sonra yatağı silkeleyerek havalandırın. Yattığı minderin ıslandığı ya da kirlendiği durumlarda derhal temiz ve kuru bir minder ile değiştirin. Yatağı, kıyafeti ve diğer eşyaları ise belirli aralıklarla köpek sağlığına uygun bir temizleyici ile temizleyin.

 

Köpeğinizin kişisel bakımı için ise şunlara dikkat edin:

 

  • Beslenme: Can dostunuzun beslemesini gerçekleştirirken mutlaka ona en uygun olan mamayı tercih edin. Öğünlerini ve mama dozlarını köpeğinizin yaşına, kilosuna, ırkına ve günlük egzersiz rutinine göre ayarlayın. Eğer bu ayarlamaları nasıl yapacağınız konusunda emin değilseniz bir veterinerden yardım alabilirsiniz.

 

  • Tüy Bakımı: Köpeğiniz ister uzun tüylü ister kısa tüylü olsun, mutlaka her gün taramaya dikkat edin. Köpeklerin düzenli olarak taranması tüy ve deri sağlığı için oldukça önemlidir. Bu tarama işlemi sayesinde kan dolaşımını hızlandırarak deri sağlığını korumuş, aynı zamanda da ömrünü tamamlayan ölü tüylerden kurtulmuş olursunuz. Tarama işlemi sayesinde tüylere takılan ot, parazit gibi yabancı maddeleri uzaklaştırdığınız gibi tüylerin keçeleşerek bakımsız bir görünüme kavuşmasının da önüne geçersiniz. Rutin taramalar sayesinde eve dökülen köpek tüyleri konusundaki şikayetlerinizi de azaltabilirsiniz.

 

  • Göz Bakımı: Toz ve polen gibi alerjenler minik dostlarımızın gözlerinde çabaklanmaya neden olabilir. Bazen de bu maddeler gözyaşı kanallarını tıkayarak daha büyük problemler yaratabilir. Bu nedenle dış etkenlere çok açık olan gözlerin, her gün rutin olarak göz temizleme solüsyonları ile temizlenmesi gerekir.

 

  • Kulak Bakımı: Köpeklerin kulakları da tıpkı gözleri gibi günlük olarak kontrol edilmeli, oluşan kirler nemli bir pamuk yardımıyla dikkatlice temizlenmelidir.

 

  • Diş Bakımı: Tüylü ev arkadaşınızın diş ve diş etini haftada 1-2 kez onlar için özel olarak üretilen fırçalar ile fırçalamanız ağız sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bununla beraber olası bir çürük ya da kemik batması gibi duruma karşı tedbir olarak ağız mukozası, dişler ve diş etleri periyodik olarak kontrol edilmelidir.

 

  • Pati Bakımı: Köpeklerin ayakları, dış dünya ile en çok temas ettikleri yerdir. Patiler, tıpkı bir ayakkabı görevi görerek evcil hayvanınızın sert, pürüzlü, sıcak ya da soğuk yüzeyler üzerinde rahatça dolaşmasını sağlar. Bu sürekli temas nedeniyle deri üzerinde zamanla aşınmalar ve çatlaklar meydana gelir. Yaralanmalara da oldukça açık olan patilerin mutlaka her gün düzenli olarak kontrol edilmesi ve belirli aralıklarla bakım yapılması gerekir. Haftada 1-2 kez köpekler için özel olarak üretilen pati kremlerini kullanarak ve tırnakların uçlarını hafifçe törpüleyerek dostunuzun patilerini dış etkenlere karşı korumaya alabilirsiniz.

 

  • Egzersiz: İster yavru olsun ister yetişkin, tüm köpeklerin egzersiz yapmaya ihtiyacı vardır. Dostunuzun bu ihtiyacını giderirken yaşına, kilosuna, ebatına ve ırkına uygun bir rutin oluşturmaya dikkat edin. Egzersiz sürecini, yalnızca tuvalet yürüyüşleri olarak görmeyin. Evcil hayvanınızın hem fiziksel hem de psikolojik olarak gelişmesini sağlayan oyun oynama zamanlarını da egzersiz olarak değerlendirin.

 

Evcil hayvanınıza en güzel şekilde bakarken sokaktaki canları da ihmal etmeyin. Siz de sokaktaki canlara destek olmak isterseniz Zümrüt Şaziye Tasarım Ürünleri'ni tercih edebilir, yardımlarınızla sevimli dostlarımızı mutlu edebilirsiniz.

 

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle
 
Etiketler: köpek bakımı, köpek, köpekler, evcil dostum, pet, arkadaş, patili dostlar, evcil hayvanlar
Nisan 04, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR