Kediler için En Sağlıklı Yiyecekler Nelerdir?

Kediler için En Sağlıklı Yiyecekler Nelerdir?

Kediler için En Sağlıklı Yiyecekler Nelerdir?

Hayatımıza neşe katan ve arkadaşlıklarıyla yalnızlığımızı paylaşan patili dostlarımız kedilerin beslenmesi, onların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için oldukça önemli bir konudur. Her canlının olduğu gibi kedilerin de kendilerine özgü bir beslenme şekli vardır. Bu nedenle kedilerin beslenmesine dikkat etmek gerekir. Bu yazıda kedilere mamalar dışında neler yedirilebilir, kediler için sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

  1. Mama

Kediler için sağlıklı besinler arasında tabii ki kendilerine özel olarak üretilen mamalar ön plana çıkar. Bunlar genelde kuru ve yaş mamalardır. Kuru mamalar, yaş mamalara göre uygun fiyatları ve uzun süreli muhafaza edilmeleriyle daha avantajlıdır. Ayrıca kuru mamalar, kedilerin diş sağlığı açısından da gelişimlerine katkıda bulunur.

Yaş mamalar ise, kedi sahiplerinin tercihleri arasında yer alan ve kedilerin de severek yediği besin çeşididir. Yaş mamaları kedilere sık sık vermek doğru bir davranış olmayacaktır. Çünkü, yaş mamalar içerikleri gereği sık yenildiğinde kedilerde fazla kiloya ve buna bağlı olarak organların düzgün çalışmamasına neden olur. Buna karşın yaş mamalar, kedilerin günlük su ihtiyacına da katkıda bulunur.

  1. Et

Kedilerin sağlıklı gelişim gösterebilmeleri için protein oldukça önemlidir. Et ürünleri, kedilerin protein ihtiyacını karşılayan tamamlayıcı bir besin kaynağıdır. Et ürünlerini tüketen kediler sağlıklı çalışan kalp ve üreme sistemine sahip olur. Kedilerin sağlığı için önemi büyük olan protein kaynağı et ürünlerini çiğ olarak vermeniz ise yanlış olacaktır. Kedilerin çiğ olarak tükettiği et ürünleri çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle, kedilere et ürünleri verilirken az veya çok pişmiş olarak vermek doğru olacaktır. Az yağlı, baharatsız dana eti, tavuk eti ve hindi eti ürünleri en ideal seçeneklerdir.

  1. Tahıl

Kedi için sağlıklı yiyecekler arasında ilk sıralarda yer alan bir başka besin grubu ise tahıllardır.

Tahıl ürünleri içerdikleri besin değerleri ile kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olur. Kedilerin gelişiminde önemli rol oynayan tahıl ürünlerini öğüterek ve pişirerek vermek sindirim sistemlerine destek olur. Ayrıca kuru ve yaş mamaların çoğunun içeriğinde tahıl grubuna rastlayabilirsiniz.

  1. Balık

Kedilerin en sevdiği yiyecekler arasında bulunan balık onların vücuduna oldukça faydalıdır. Omega 3 kaynağı olan balık, kedilerin yaşayacağı olası deri, eklem, kalp ve böbrek hastalıklarına karşı önleyici bir etki yaratır. Kedilerin sağlığı için somon ve ton balığı gibi balık çeşitlerini az pişmiş veya çok pişmiş olarak tüketmeleri gerekir.

  1. Sebze

Kediler için en sağlıklı yiyecekler arasında bulunan bir diğer besin grubu sebzelerdir. Kedilerin yiyebileceği sebzeler arasında; Havuç, ıspanak, kabak ve fasulye bulunur.

Ispanak içerdiği C ve D vitaminiyle kedilerin hastalıklara karşı vücut direncini artırmaya destektir. Ancak kedinin ıspanak yiyebilmesi için idrar ve böbrek problemleri olmamalıdır.

Kabak da havuç gibi lifli bir besindir. Kediler için çok faydalıdır. Özellikle kedilerin bağırsak sağlığına destek olur. Ayrıca kedilerin zamanla midelerinde oluşan tüy birikimini zahmetsizce dışkıdan çıkarmalarını sağlar.

Fasulye de kedilerin sağlıklı yaşam sürmelerine yardımcı olan bir besindir. Demir ve vitaminler açısından zengindir.

  1. Yumurta

Kediler için en sağlıklı besinler arasında protein kaynağı olan bir diğer besin yumurtadır. Yumurta kedilerin sağlıklı olması açısından elzemdir. Ancak kedinin yumurtaya alerjisi olup olmadığı araştırılmalıdır. Yumurtayı kedinin yiyebileceği şekilde pişirmek gerekir.

Peynir ve yoğurt da yine kedilerin yiyebileceği protein, vitamin ve mineraller açısından zengin besinler arasında yer alır.

  1. Meyve

Meyveler kedilerin sağlığı açısından en az sebzeler ve et ürünleri kadar gereklidir. Her ne kadar meyvelerin yararları olsa da fazla tüketilmesi ishal ve kabızlık sorunu yaşamalarına neden olur. Bu nedenle tüketimlerine dikkat etmek gerekir. Kedilerin yiyebileceği meyveler arasında; Muz, kavun, karpuz, elma, kayısı, kızılcık, portakal ve armut yer alır.

Hayatınızın her anında can yoldaşı olan patili dostlarınızın sağlığı açısından düzenli veteriner kontrollerini ihmal etmemelisiniz.

Siz de gelirinin büyük bir kısmı sokak hayvanlarının beslenme ve bakım ihtiyaçlarına ayrılan Zümrüt Şaziye’nin doğa ve hayvan dostu ürünlerini inceleyebilir, hayatınızda bu ürünlerle yeni bir sayfa açabilirsiniz.

Etiketler: kedi, kediler, kediler için sağlıklı yiyecekler, kedi yaşamı, kediler için sağlıklı yiyecekler nelerdir, kedi maması, kedilerde beslenme
Nisan 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR