Kediler Tıraş Edilmeli Mi?

Kediler Tıraş Edilmeli Mi?

 

Bir evcil hayvanla yaşamak, hayattaki en özel deneyimlerden biridir. Tamamen sizin ilgi ve sevginize muhtaç olan küçük dostunuz sayesinde sorumluluk duygunuz artar. Karşılıksız sevgiyi ve derin bir bağ kurmayı öğrenirsiniz. Kediler, empati duygunuzu geliştirerek daha duyarlı bir insan haline gelmenize neden olurlar ve hayata hep pozitif bakmanızı sağlarlar.

 

Bağımsız karakterleri ve güçlü duruşlarıyla kediler; beraber yaşaması en özel ve en keyifli ev arkadaşlarından biridir. Üstelik kedilerin kendi kendilerini temizleyebilmesi, tuvalet eğitimine çok çabuk adapte olması gibi nedenler onlarla yaşamayı daha da kolay bir hale getirir.

 

Kediler, her ne kadar bakımı kolay evcil hayvanlar olsa da onlara karşı hala büyük sorumluluklarınız var. Sevimli ev arkadaşınızın tüylerinin bakımı ve temizliği de bu sorumluluklardan biri.

 

Özellikle bahar aylarında, havaların ısınmaya başlamasıyla beraber kedi sahiplerinin kafasında “Kedimi tıraş ettirmeli miyim? Kedilerin tüyleri kesilir mi?” gibi sorular dönmeye başlar. Siz de sıcak havanın tüylü dostunuzu rahatsız edeceğini düşünebilir ya da dökülen tüylerden rahatsız olabilirsiniz. Bu nedenle de kedinizi tıraş ettirmek istiyor olabilirsiniz ancak kedinizin tüyleri sandığınızdan çok daha önemli.

 

 

Kedileri Tıraş Ettirmek Zararlı Mıdır?

 

 

 

 

Kedileri bu kadar sevimli yapan özelliklerinden biri hiç şüphesiz yumuşacık, pofuduk tüyleridir. Onları okşamaktan kendimizi alamamamıza neden olan tüylerin tek görevi bizi mutlu etmek değil elbette.

 

Kediler kürklü hayvanlardır. Vücutlarında yer alan her bir tüy çok değerlidir çünkü onları çeşitli dış etkilerden korur. Tıraş ettirmenin, kedinizin genel sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkisi vardır.

 

Bildiğiniz gibi tüyleri, kedinizi soğuktan korur. Bunun yanı sıra, düşündüğünüzün aksine, sıcak havalara karşı da koruma sağlar. Tıraşlı kediler kışın daha fazla üşüyeceği gibi yazın da daha fazla ısınırlar. Kediler zaten vücut ısılarını dengelemekte çok başarılıdır. Bu nedenle tüylü dostunuzu tıraş ettirmenin ona hiçbir faydası yok. Üstelik kedinizin tüylerini tıraş ettirdiğiniz taktirde vücudun doğal izolasyonunu da bozmuş olursunuz.

 

Patili dostunuz tüyleri sayesinde sadece sıcak ve soğuktan değil, darbe ve yaralanmalardan da korunmuş olur. Kedilerin tüyleri dış etkilere karşı adeta bir hava yastığı görevi görür.

 

Tıraş edilmiş kedi, güneşe ve onun zararlı ışınlarına daha açık bir hale gelir. Güneş çarpması ve güneş yanıkları oluşabilir. Zararlı UV ışınlarına maruz kalmak ise cilt kanseri başta olmak üzere olası bir kanser riskini artırır.

 

Ayrıca kedilerin tıraş edilmesinin tüylerinin dökülmesine hiçbir etkisi yoktur. Sadece tüyler daha kısa olduğu için daha az dökülüyormuş gibi bir izlenim uyandırır. Tıraş, dökülmeye hiçbir fayda sağlamadığı gibi kedinizin tüy ve cilt sağlığının bozulmasına neden olur.

 

Tıraş Edilmiş Kedilerin Psikolojileri Nasıl Etkilenir?

 

 

 

 

Kedileri estetik nedenlerle tıraş ettirmek oldukça yanlış bir davranış. Bu kararınız fizikselin yanı sıra psikolojik olarak da kedinize oldukça zarar verir.

 

Kediler potansiyel bir tehlikeye karşı kendilerini savunmak için tüylerini kullanırlar. İçgüdüsel olarak kendilerini daha büyük ve güçlü gösterip düşmanlarını korkutmak amacıyla tüylerini kabartırlar. Tıraşlı kediler ise kendilerini savunmasız hisseder ve bu nedenle strese girer.

 

Stres ve korku halinde olan kedilerde davranış problemleri gelişmeye başlar. Kedinizde aşırı korku, aşırı endişe, saldırganlık, kendine zarar verme gibi sorunlar meydana gelebilir.

 

Ayrıca ayaklarının altındaki tüyleri kesilen bir kedi çevreyi algılamakta zorlanmaya başlar. İnsanlara olan güveni azalan kedide saklanma davranışı ortaya çıkar.

 

Hangi Durumlarda Kedileri Tıraş Ettirmek Gerekir?

 

 

 

 

Her ne kadar kedilerin kesinlikle tıraş edilmemesi gerekse de bazı istisnai durumlar olabilir.

 

Ameliyat, yaralanma, cilt hastalıkları, çözülemeyen bit ve parazit sorunları gibi kedinizin sağlık durumunu etkileyecek zorunlu haller nedeniyle kedinizi tıraş ettirebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda veteriner hekime danışmanız ve onun önerilerini dinlemeniz ise en doğrusu olur.

 

Sokaktan kurtardığınız tüylü bir canın bakımsızlıktan keçeleşmiş, yıkama ve tarama yoluyla açılmayan tüylerini de tıraş ettirmenizde bir sakınca yoktur. Hatta sonraki hayatına temiz ve sağlıklı bir başlangıç yapması için faydalı bile denebilir.

 

Sokaktaki diğer hayvanların, kurtardığınız minik dostunuz kadar şanslı olamadığını unutmayın. Sokaktaki diğer canlara destek olmak isterseniz Zümrüt Şaziye Tasarım Ürünleri'ni tercih edebilir, yardımlarınızla sevimli dostlarımızı mutlu edebilirsiniz.

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle
 
Etiketler: kedi, kediler, kedigiller, kediler traş edilmeli mi, evcil hayvanlar
Mayıs 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR