Kedilerde FIP Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

FIP hastalığı etkeni kedi Koronavirüsüdür. Bahse konu Koronavirüs türü insanlarda enfeksiyon etmeni olan Covid-19 hastalığına sebep olan virüsten farklıdır. Kedi Koronavirüsü sıkça görülen bir hastalıktır. Çoğu kez, sadece kedinin hafif bir ishal geçirmesi ile birlikte hastalığın belirtileri ortadan kalkabilir.

 

Ancak kedi Koronavirüsü, Koronavirüsün belli bir türüne dönüştüğünde kedilerde FIP hastalığı gelişebilir. Enfekte kedilerin bazılarında virüs çoğalarak, değişime uğrar. Mutasyona uğrayan kedi Koronavirüsü, kedi enfeksiyöz peritonit virüsü hastalığı olarak da tanımlanan FIPV enfeksiyonuna sebep olur. Kedinin karın, böbrek ya da beyin bölgesini çevreleyen dokularda aşırı inflamatuar reaksiyonlara yol açabilir.

 

FIP bulaşıcı bir hastalık olmaması bakımından çevreye zararsız gibi görünse de kedinin kendisi için yine de çok ciddi bir hastalıktır. Kedi bir kez FIP hastalığına tutulduğunda, hastalık sürekli olarak ilerleme gösterir ve ölümle sonuçlanabilir.

 

FIP Belirtileri

 

FIP Hastalığının belirtileri erken evrede kediden kediye değişiklik gösterebilir. Kedilerde FIP hastalığı belirtileri genellikle şunlardır:

 

  • -Sık sık yükselip, düşen ateş
  • -İştahsızlık
  • -Halsizlik

 

Hastalık ilerledikçe kediler FIP’in türüne bağlı olarak daha farklı FIP belirtileri de geliştirebilirler. FIP hastalığının ‘’kuru’’ ya da ‘’ıslak’’ olmak üzere 2 türü vardır. Enfekte kediler, tek bir türün semptomlarını gösterebildiği gibi her ikisinin de kombine semptomlarını da gösterebilir.

 

FIP Kuru Tipi

 

FIP kuru tipi, kedinin vücudundaki kan damarlarının çevresinde enfeksiyona ve inflamatuvar lezyonlara sebep olabilir. Kedilerde FIP beyni, karaciğeri, böbrekleri, akciğeri ve cildi etkileyebilir. Kuru tip FIP geçiren bir kedi, nöbet geçirerek anormal ya da koordine olamayan hareketler sergileyebilir. Bu hastalığın bazı durumlarda ortaya çıkardığı belirtiler şunlardır:

 

  • -Aşırı susuzluk  
  • -Fazla idrara çıkma
  • -Kusma
  • -Kilo kaybı  
  • -Sarılık oluşumu

FIP Islak Tipi

 

Hastalığın bu formunda hayvanın vücudunda sıvı birikir. Bu da kedinin göbeğinin şiş görünmesine yol açar. Göğüste sıvı birikmesi kedinin nefes almasında zorluk yaratır. Islak FIP tipi kan damarlarına zarar vererek, iltihabın kandan, karın bölgesine ve göğse sızmasına yol açabilir.

 

FIP Hastalığı Tedavi Seçenekleri

 

FIP tedavi seçenekleri, vücutta biriken sıvının boşaltılması ve kan nakledilmesi başta olmak üzere destekleyici bakım tedavilerini kapsar. Bu tip durumlarda kedilerde FIP hastalığı tedavisi  için bir veterinerin görüşünü alarak öyle hareket edilmesinde yarar vardır.

 

FIP Korunma Yolları

 

FIP hastalığı kedide bulunan bağırsak Koronavirüsü mutasyona uğradıktan sonra geliştiği için, FIP’i önlemenin en iyi yolu Koronavirüsün ilk enfeksiyonunu önleyebilmektir. Bunun için alınabilecek önlemler şunlardır:

 

  • -Kedinizi olabildiğince sağlıklı tutun, kontrolleri ihmal etmeyin.
  • -Evinizin temizliğine özen gösterin.
  • -Çöp gibi atıkları kedinizin beslenme alanından uzak tutun.
  • -Evinizde birden fazla kedi besliyorsanız her odada en fazla 3 kedi bulunmasına özen gösterin.
  • -Kedinizin hasta olmaması için veterinerinizin öğütlerini titizlikle uygulamaya dikkat edin.

 

FIP hastalığının en çok sokak kedilerinde görüldüğü bilinir. Bu sebeple onlara yardım etmek, tedavi giderlerini üstlenmek ve en azından çevredeki kedilerin tedavilerini sağlamak oldukça önemlidir. Zümrüt Şaziye markası evinizi güzelleştirirken aynı zamanda kâr marjının büyük bir bölümünü sokak hayvanlarına ayırır. Bu sayede sokaktaki dostlarımıza destek olmak isterseniz Zümrüt Şaziye ürünlerini tercih ederek, hem hayvanlara yardım edebilir hem de yaşam alanlarınızı zenginleştiren tasarımlara sahip olabilirsiniz.

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle
 
Etiketler: kedi, kediler, fip, fip hastalığı, fip nedir, nasıl önlenir, fip belirtileri, kedilerde fip belirtileri nelerdir, fip tedavisi
Aralık 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR