Kedilerin Koltuk Tırmalaması Nasıl Önlenir?

Kedilerin Koltuk Tırmalaması Nasıl Önlenir?

Elbette birlikte yaşadığımız patili dostlarımız mobilya ya da halılarımızı bize zarar vermek için tırmalamazlar. İnsan dışındaki canlılar bu dünyaya kendi türlerine özgü bir takım içgüdüsel davranış kalıpları ile gelirler. Kedilerin kendi türlerine has içgüdüsel özelliği ise tırmalamadır.

 

Kediler üç temel ihtiyaçtan ötürü tırmalar:

1-) Yıpranan ve eskiyen tırnaklarını soymak için.

2-) Egzersiz yapmak için.

3-) Kendi bölgelerini işaretlemek için.

 

Kediler özel alanlarını işaretlerken tırnaklarından yararlanır. Kedilerin ön patilerindeki boğumların arasında güçlü koku bezleri bulunur. Bu koku bezleri tırmalama sırasında harekete geçer. İşte tüylü dostlarımız kendilerine ait bu koku ile kendi bölgelerini belirlemiş olurlar. Doğadaki kedilerin tırmaladığı ağaçların yerini ev ortamında ister istemez eşyalar, koltuklar, halılar alır. Bir koltuğun kenarını tırmalayan kedi, buraya kendi imzası olan kokusunu bırakır ve ondan sonra hep aynı yeri hedef alarak tırmalamayı sürdürür.

 

Tırmalamadan Eşyaları Nasıl Koruruz?

 

İçgüdüsel bir davranış olduğunu bile bile patili dostlarımızın bu alışkanlıklarını bir anda terk etmelerini bekleyemeyiz. Peki o zaman evdeki eşyalarımızı nasıl koruyacağız?

 

Eğer siz de bu sorunu yaşıyorsanız işin püf noktası, onları mobilya dışında farklı seçeneklere yönlendirmek. İlk olarak kedinizi yeni bir alana yönlendirmeden önce bir süre tırmalama alışkanlıklarını gözlemlemelisiniz. Yatay yüzey mi, dikey yüzey mi tercih ediyor? Tırmalarken arka ayaklarını kullanarak uzanıyor mu?

 

Yaptığınız gözlemden sonra kedinizin alışkanlıklarına uygun olarak halat, halı, karton ya da ahşap malzemelerden yapılmış tırmalama platformu, tırmalama tahtası, tırmalama ağacı, tırmalama evi, tırmalama direği gibi aparatlardan edinmelisiniz. Piyasada kolayca bulabileceğiniz bu aparatları evde kendiniz de yapabilirsiniz.

 

Bu materyalleri satın alırken sağlamlığı, kediniz güç uyguladığında sallanmaması, fazla uzun ve ağır olmaması gibi unsurlara dikkat etmelisiniz.

 

İlk Kural Sakin ve Sabırlı Olmak

 

Kedinizin tırmalama aparatını kullanmaya başlayıp alışması biraz zaman alabilir. Şayet kediniz küçükse işiniz daha kolay demektir. Ancak mobilyalarınızı tırmalamaya alışmış yetişkin bir kedi sahibiyseniz yeni seçeneği bir süre reddedecektir. Bu noktada sakin kalmanız ve sabırlı olmanız çok önemli. Kızıp, bağırmanızın kedinizi korkutup agresifleştireceğini bunun da ilişkinizi olumsuz etkileyeceğinizi unutmamalısınız.

 

Kedinizin tırmalamayı alışkanlık edindiği mobilyaların yakınına tırmalama platformunu koyarak onu buraya yönlendirmeye çalışmalısınız. Bunun için kokusunu sevdikleri kedi nanesinden de yararlanabilirsiniz.  

 

Uzaklaştırıcı Yöntemler

 

Alışma sürecinde kendiniz mobilyalarınızı tırmalamaya devam ederse uzaklaştırıcı ve caydırıcı yöntemlere başvurabilirsiniz. Kediler Vicks kokusundan hiç hoşlanmaz. Tırmalanan mobilyalarınıza Vicks sürmeniz kedinizin yaklaşmasını engelleyeceği için alışkanlığını zamanla unutmasını sağlayabilirsiniz.

 

Bunun dışında yüzeyi rahatsız hale getirmek için alüminyum folyo ile kaplamak ya da çift taraflı bant kullanarak yapışkan hale getirerek kedinizi uzaklaştırmanız mümkün.

 

Mobilyalar için Basit Çözümler

 

Tüylü dostlarımızla bir yaşam kurgularken belki de evimizi de buna göre dizayn etmemiz gerekebilir. Deri ve keten kumaşlar kedilere karşı en savunmasız olanları. Bunların yerine aşınma ve yıpranmaya dayanıklı, temizlenmesi kolay ve sıkı dokunmuş malzemelerden yapılmış koltukları tercih edebilirsiniz.

 

Şayet bunu yapma şansınız yoksa kediniz tırmalama platformu eğitimini tamamlayıp alışkanlıklarını değiştirene kadar en azından mobilyalarınızı battaniye, örtü gibi yıkanabilen tekstil ürünleri ile kaplayarak koruyabilirsiniz.

 

Bunun için koltuk aksesuarı seçerken yine dayanıklı malzemeden üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Gelişen teknolojiden faydalanarak tasarlanan, kolay leke tutmaz özelliğiyle kullanım kolaylığı sağlayan Zümrüt Şaziye imzalı kırlent ve yastıkları tercih ederek hem evinizin şıklığına şıklık katıp hem de patili dostlarımıza siz de destek olabilirsiniz.

 

Patili dostlarımız ile ilgili daha fazla bilgi edinmek ve Zümrüt Şaziye markasının tasarımlarından edinip bu mücadeleye destek olmak için www.zumrutsaziye.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle
 
Etiketler: kedi, kediler, kedilerin koltuk tırmalaması nasıl önlenir, tırmalama tahtası
Kasım 17, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR