Kış Aylarında Sokak Hayvanları İçin Neler Yapılabilir?

Kış Aylarında Sokak Hayvanları İçin Neler Yapılabilir?

Kış Aylarında Sokak Hayvanları İçin Neler Yapılabilir?

Sıcacık evimizde lezzetli yemekler yerken bütün sokağı beyaza bürüyen kar yağışını izlemek hangimizin hoşuna gitmez? Üzerimizde kalın kıyafetlerimiz, başımızı sokabileceğimiz bir evimiz ve karnımızı doyurabileceğimiz taze gıdalar varken kış mevsimi oldukça keyif verebilir ancak maalesef sokak hayvanları bizim kadar şanslı değil.

Bu dünyadaki yol arkadaşlarımız olan sokak hayvanlarının soğuk kış günlerinde bize her zamankinden daha çok ihtiyaçları var. Özellikle yiyecek ve temiz su bulmanın oldukça güç olduğu kış aylarında sokak hayvanları için yapabileceğimiz şeyler ise sandığımızdan çok daha fazla.

Kışın Sokak Hayvanları İçin Neler Yapılabilir?

Soğuk hava şartlarından belki de en çok etkilenen canlılar sokaktaki minik dostlarımız. Gıdaya ve suya ulaşmanın oldukça güç olduğu kış mevsiminde bir de soğuk ve yağışlı havadan dolayı barınabilecekleri güvenli yer sayısı da oldukça azalır. Yıl boyunca yaşadıkları olumsuzluklara bir de sert hava koşulları eklenince mevcut yaşam şartları giderek daha kötü bir hale gelir.

Her ne kadar öyle gibi görünmese de sokak hayvanları soğuk hava koşullarına aslında sandığımız kadar da dayanıklı değil. Tüm bu olumsuz hava şartları minik dostlarımızın besinsiz kalıp güçten düşmelerine ve üşüyüp hasta olmalarına neden olabilir. Bu nedenle tıpkı kurak yaz günlerinde olduğu gibi sert geçen zorlu kış aylarında da bizim yardımımıza muhtaçlar. Onlara belirli periyotlarla taze yiyecek ve temiz su vermek, korunaklı sıcak yuvalar yaratmak, hasta olduklarında gerekli tedavilerini uygulamak yapabileceğimiz en basit ama aynı zamanda da en büyük iyiliklerden sadece birkaçı.

Soğuk Kış Günlerinde Sokak Hayvanları Nasıl Daha İyi Yaşar?

Açlıkla, susuzlukla ve soğukla mücadele etmeye çalışan sokaktaki dostlarımızın yaşam şartlarını iyileştirmek bazı küçük çabalarla da mümkün. İşte kış aylarında sokak hayvanları için yapılabilecekler:

  1. Barınma Sorununu Ortadan Kaldırmak: Sokak hayvanlarını kış aylarının sert rüzgarından ve yağışlı havasından korumanın ilk adımı onlara güvenli barınaklar yaratmaktan geçer. Pet shoplarda bulunan kedi ve köpek evlerinden temin ederek bunları dostlarımızın yoğun olduğu bölgelere koyabilir ya da elimizde bulunan karton kutulardan ve diğer malzemelerden kendi yuvamızı kendimiz yapabiliriz.
  2. İdeal Sıcaklığa Kavuşmalarını Sağlamak: Dostlarımıza başlarını sokabilecekleri bir yuva hazırlarken en çok dikkat etmemiz gereken şey onları sıcak ve kuru tutacak malzemelerden faydalanmak. Barınakların içine strafor malzemeler yerleştirerek, üzerini naylon brandalar ile örterek ve altlarına battaniyeler yerleştirerek hazırladığımız yuvaları en sert hava koşullarına dahi dayanıklı hale getirebiliriz. Yuvaları rüzgardan ve yağmurdan korunabileceği alanlara koymayı ise ihmal etmemeliyiz. Altlarına serdiğimiz battaniyeleri ise ara ara kontrol ederek ıslandıkları durumlarda mutlaka değiştirmeliyiz.
  3. Su ve Yiyecek Temin Etmek: Minik dostlarımız için kapımızın önüne belirli aralıklarla mama ve su koymak, onların hayatlarına iyilikle dokunmanın aslında en kolay yolu. Dondurucu soğuklara karşı daha dirençli olan yağlı mamalar ve uzun süre bozulmayan kuru mamalar ile sokak hayvanlarının beslenmelerine destek olabiliriz.
  4. Besin Takviyelerinden Yararlanmak: Vitamin ve mineral içeren besin takviyeleri kullanarak sokaktaki canların beslenme ihtiyaçlarını karşılayabiliriz ancak bunu yapmadan önce mutlaka uzman bir veteriner hekimden öneri almamız gerektiğini unutmamalıyız.
  5. Veteriner Yardımı Almak: Soğuk hava şartları, sokak hayvanlarının zaten zayıf olan bağışıklık sistemlerini daha da zorlayabilir. Bu nedenle sokak hayvanlarının sağlık durumunu izlemek, acil durumlarda ise veteriner yardımı almak oldukça önemli.
  6. Toplumsal Farkındalık Oluşturmak: Soğuk havalarda sokak hayvanları için atılacak en önemli adımlardan birisi de dört ayaklı dostlarımıza karşı topluluk bilinci yaratmak. Bu nedenle ailemizle, komşularımızla ve çevremizdeki diğer insanlarla konuşarak hayvanlar konusunda bilinçlendirmek; topluluk olarak daha etkili çözümler bulmamız konusunda bize yardımcı olabilir.
  7. Gönüllü Çalışmalara Destek Olmak: Sokak hayvanlarına yardım etmek için bir araya gelen topluluklara katılmak, düzenlenen etkinlik ve organizasyonlarda yer almak, gerektiği durumlarda malzeme, mama ve maddi bağışlarda bulunmak yapabileceğimiz diğer yardımlardan birkaçı.
  8. Evlat Edinmek: Bir hayvanı kış şartları başta olmak üzere sokaktaki tüm olumsuzluklardan korumanın en kesin çözümü ise şüphesiz onu evlat edinmek. Bu nedenle sokağımızdaki canları sahiplenmek, sahiplenilmesine aracılık etmek ya da en azından yuva ilanları açarak kendine sıcak bir yuva bulmasına yardımcı olmak kış aylarında hayvanlar için yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden.

 

Şartların daha da zorlaştığı soğuk kış günlerinde sokak hayvanları için faydalı şeyler yapmak her zamankinden daha da önemli bir hale gelir. Yine de şunu unutmamak gerekir ki sokaktaki dostlarımızın bize yalnızca kış aylarında değil, tüm yıl boyunca ihtiyacı var. Bu bilinçten yola çıkarak sokağımızı paylaştığımız minik dostlarımızla gelirimizi de paylaşıyor, onların beslenme, barınma ve tedavi masraflarına düzenli olarak destek oluyoruz.

Siz de Zümrüt Şaziye Tasarım’ın tamamen organik ürünleri ile tanışarak doğa dostu alışverişin keyfini çıkarabilir, aynı zamanda da sokaktaki dostlarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesine destek olabilirsiniz.

 

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle

Etiketler: kış, soğuk, sokak hayvanları, sokak canları, sahipsiz hayvanlar, sahipsiz patiler, kış aylarında sokak hayvanları için ne yapabiliriz
Ocak 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR