Köpeklerde Depresyon: Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Depresyon: Belirtileri ve Tedavisi

 

Köpek Depresyonu Nedir?

 

Yaygın olarak sanılanın aksine, köpekler de depresyona girebilir. Köpeklerde depresyon farklı faktörler sebebiyle oluşmuş olabilir. Köpekler depresyona girdiğinde tıpkı depresyona giren insanlar gibi, hayattan artık eskisi kadar zevk almamaya başlar. Sürekli dışarı çıkmak için can atan, sizi gördüğünde sevinen ve harekete geçen köpeğiniz depresyona girdiğinde, artık dışarı çıkmak için telaşlı bir şekilde davranmaz ve sizi gördüğünde de eskisi kadar sevinmez. Köpek depresyonu köpeklerin normal şartlarda keyif aldıkları şeylerden daha fazla keyif almamasına, buna bağlı olarak da kısa ya da uzun sürecek bunalım dönemlerine yol açar.

 

 

Köpek Depresyonu Belirtileri Nelerdir?

 

Köpekler zaman zaman farklı faktörler nedeni ile depresyona girebilir. Köpek depresyonu da, tıpkı insan depresyonu gibi, oluştuğunda farklı belirtiler meydana getirir. Köpeklerde depresyon belirtisi köpeğinizin yapısına ve duygu durumundaki değişimin büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Köpeğinizin depresyona girip girmediğini anlayabilmek için, şu belirtileri gösterip göstermediğini kontrol edebilirsiniz:

 

  • - Uyku alışkanlıklarında değişimler: Köpekler de, tıpkı depresyona  giren insanlar gibi, depresyona  girdiklerinde uyku düzenlerinde dengesizlik yaşarlar. Normal şartlarda sahibi evden gittiğinde uyuyan ve sahibi geldiğinde uyanan bir köpek, depresyona girdiğinde, bu sağlıklı uyku döngüsü sekteye uğrar.
  • - Sık sık pati yalama ve çiğneme: Eğer köpeğiniz normalden daha fazla patilerini yalayıp çiğniyorsa, köpeğiniz depresyona girmiş olabilir.
  • - Keyifsizlik: Köpekler depresyona girdiğinde, artık eskisi kadar heyecanlı davranmazlar. Eğer köpeğiniz normalde heyecanlı ve hevesli bir şekilde tepki vereceği olaylara artık tepkisiz bir şekilde yaklaşıyorsa, bu bir depresyon belirtisi olabilir.
  • - Yeme alışkanlıklarında ani değişimler: Depresyon döneminden geçen köpeklerin yeme alışkanlıkları normal şartlara göre değişiklik gösterebilir. Köpeğiniz depresyona girdiğinde, bir anda çok yemeye başlayarak kilo alabilir, aynı zamanda da daha az yemeye başlayarak ani bir şekilde kilo verebilir.

 

Köpekler Neden Depresyona Girer?

 

Köpekler, çok sayıda farklı faktöre göre depresyona girebilir. Bununla birlikte, köpeklerde depresyon tedavisi farklı tekniklerle mümkündür. Eğer köpeğiniz yakın zamanda şu denli dönemler yaşadıysa, bunlar köpeğinizin depresyona girmesine yol açabilir:

 

  1. Kayıplar: Köpekler, etraflarındaki evcil hayvanlarla, kendi cins ve türlerinden olmasa bile, derin duygusal bağlar kurabilir. Eğer köpeğinizin bağ kurduğu evcil bir hayvan artık hayatını kaybettiyse ya da artık köpeğinizin hayatında değilse, bu kayıp, köpeğinizi duygusal olarak etkileyerek depresyona girmesine yol açabilir.
  2. Fiziksel rahatsızlıklar: Bir sağlık problemi nedeniyle acı çeken ya da hayati fonksiyonlarını yerine getirirken zorlanan köpeğiniz, bu durum nedeni ile depresyona girebilir.
  3. Yaşam alanı değişiklikleri: Evcil köpekler, sahiplerinin yaşadığı alanlarda, onlarla beraber yaşarlar. Taşınma gibi, yaşam alanının değişmesine yol açan durumlar, köpeğinizin depresyona girmesine yol açabilir.

 

Depresyona Giren Köpek Nasıl Düzelir?

 

 

Köpeğinin depresyona girdiğinden şüphelenen birçok evcil hayvan ebeveyni, depresyona giren köpek nasıl düzelir konusunu merak eder. Depresyona giren köpekler, sıklıkla, belirli bir süre sonra eski ruh haline kavuşarak, mutlu bir yaşam sürmeye devam eder. Fakat depresif ruh halinin hiçbir değişiklik göstermeden devam etmesi durumunda, ilaçla tıbbi müdahale yapılabilir. Ayrıca, köpek depresyonunun tedavisinde, sahibin tutumu da büyük önem taşır. Depresyonda olan köpeğiniz, mutsuz bir ruh halindeyken onunla oyun oynamaya çalışmamalı, sırf ruh hali düzelsin diye normal şartlarda yapmadığınız şeyleri yapmamanız gerekir. Köpeğiniz, mutluluk belirtileri gösterdiğinde, onu ödüllendirerek, mutlu bir ruh haline kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

 

Evcil dostlarınız kadar sokak hayvanlarının da ilgiye ve sevgiye ihtiyacı vardır. Zümrüt Şaziye Tasarım Ürünleri, bu amaçla gelirinin bir kısmını sokak hayvanlarının ihtiyaçları için değerlendirir. Siz de sokak hayvanlarına destek olmak, yaşam alanlarınızı şık ve kullanışlı tasarımlarla süslemek isterseniz, Zümrüt Şaziye Tasarım Ürünleri'ne göz atabilirsiniz.

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle
 
Etiketler: köpek bakımı, köpek, köpekler, evcil dostum, pet, arkadaş, patili dostlar, evcil hayvanlar
Eylül 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR