Hamile Kedi Bakımı ve Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Hamile Kedi Bakımı ve Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Eğer hamile bir kedinin sorumluluğunu üstlenecekseniz kedinizin yediği mamadan yaşadığı ortama kadar farklı konularda değişiklik yapmanız gerekir. Hamile kedi bakımı sürecinde düzenli olarak veterinere gitmek de büyük önem taşır. Böylelikle kedinizin hamilelik sürecini en konforlu şekilde atlatmasını sağlayabilirsiniz.

 

Hamile Kedilerde Beslenme Nasıl Olur?

 

 

Kedilerin ortalama hamilelik süresi 65 gündür. Bu süreçte kedinizi, hamile kedilerin kullanımına uygun olan mamalarla beslemeniz gerekir. Hamile kediniz için mama seçimi yaparken protein, vitamin ve mineral açısından içeriği zengin olan mamalara yönelmeniz faydalı olur. Kedinizin gebelik durumunun anlaşıldığı sürece kadar normal mamasıyla beslenmiş olması hamileliği açısından büyük bir problem teşkil etmez. Ancak hamilelik süresince kedinizin daha etkili beslenmesi gerektiği için en kısa sürede hamile kediler için özel olarak hazırlanmış bir mamaya geçmelisiniz. Hamile kedilerde beslenme düzeni değişikliği yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur.

 

Direkt olarak yeni mamaya geçmek yerine ilk günlerde %75 eski mama %25 yeni mama şeklinde iki mamayı da karıştırarak beslemelisiniz. Aşamalı bir şekilde yeni mama miktarını artırarak bir haftanın sonunda tamamen yeni mama ile beslemeye geçebilirsiniz. Hamileliğinin son zamanlarında ise kediniz normale kıyasla %70 daha fazla enerji tüketecektir. Bu yüzden hem besin değeri hem de enerji değeri yüksek, sindirimi kolay bir mamaya geçmeniz faydalı olur.

 

Evde Hamile Kedi Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

 

 

Hamile kedinizin rahat ve konforlu bir hamilelik süreci geçirmesini istiyorsanız evde birtakım düzenlemeler yapmanız gerekir. Kediler, doğum zamanları yaklaştığında kendilerine doğum yapmak için bir alan belirler. Alan seçimi konusunda kedinize yardımcı olabilirsiniz. Evinizde az kullanılan bir oda varsa odaya bir kutu koyarak kediniz için güvenli bir doğum alanı yaratabilirsiniz. Kutunun, hem hamile kedinizin hem de yavrularının rahat etmesine imkan tanıyacak büyüklükte olmasına özen göstermelisiniz. Kutunun içerisine kirlendiği zaman kolayca temizleyebileceğiniz gazete, muşamba gibi ürünler yerleştirip üstüne de yumuşak olması için battaniye serebilirsiniz.

 

Hamile kediler doğuma 1-2 hafta kala agresif tavırlar sergileyebilir. Bu sebeple hamileliğin son zamanlarında evinize misafir kabul etmemeniz faydalı olur. Hamile kedilerin konforunda evin ısısı ve nem oranı da fazlasıyla önemlidir. Kedinizin rahat hissetmesi için evinizin ısısının oda sıcaklığında olması gerekir. Nem oranının da %65-70 arasında olması idealdir.

 

 

Hamile Kedi Beslenmesi Doğumdan Sonra Nasıl Olmalı?

 

 

Hamile kedilerin hamilelik süresince yediği mama kadar doğum sonrasında yediği mama da büyük önem taşır. Kediler, doğum yaptıktan hemen sonra yavrularını emzirmeye başlar. Emzirme sürecinde günlük yaklaşık çeyrek litre süt üretirler. Bu süreçte kedilerin çok daha fazla mama tüketmesi gerekir. Bu nedenle emzirme süreci bitene kadar kedinizin önüne düzenli aralıklarla mama koymanız faydalı olur.

 

Kedinize doğum sonrasında da yağ asitleri ve besin değerleri açısından zengin bir mama vermelisiniz. Veteriner hekiminiz ile görüşerek kedinize en uygun olan mamayı seçebilirsiniz. Mamanın yanı sıra kedinizin önünde sürekli taze su bulundurmanız da kedinizin sağlığı açısından önemlidir. Evdeki sevimli dostlarımızın yanı sıra sokaktaki hamile ve yeni doğum yapmış kedilerin de düzenli olarak yeterli miktarda beslenmesi gerekir.

 

Zümrüt Şaziye olarak ürünlerimizden elde ettiğimiz kar payının büyük bir kısmı ile sokak hayvanlarının beslenmesine yardımcı oluyoruz. Ürünlerimizi inceleyip satın alarak hem kendinizi hem de sokakta yardıma ihtiyacı olan sevimli dostlarımızı sevindirebilirsiniz.

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle
 
Etiketler: kedi, kediler, hamile kedi, hamile kedi bakımı, sokak hayvanları, pet, pet arkadaş
Ekim 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR