Kedilerin Koku Bırakması Nedir? Nasıl Engellenir?

Kedilerin Koku Bırakması Nedir? Nasıl Engellenir?

Kedilerin Koku Bırakması Nedir? Nasıl Engellenir?

 

Kedilerin koku bırakması tıpkı insanların birbiri ile sesli iletişim kurmasına benzer. Çünkü kediler başta olmak üzere pek çok hayvan koku yolu ile birbiri ile anlaşır ve bazı mesajlar verirler. Kedilerin hem kendilerine hem de kendi türlerine koku bırakmalarının pek çok sebebi vardır. Bu kokular hem patili dostların sahipleri hem de diğer canlılar için aynı zamanda bir uyarı sisteminin de parçalarıdır. Bu sayede sevimli dostunuzda meydana gelen değişiklikleri anlayabilir, yardımcı olabilir ve sorunlarına kısa sürede çözüm bulabilirsiniz.

 

Kediler Neden Koku Bırakır?

 

Kedilerin vücutlarının her yerinde feromon salgılayan koku bezleri vardır. Bu bezler ağız köşelerinde, kulakların arkasında, patilerin üzerinde ve kuyruğun altında bulunur. Yaydıkları koku özellikleri olumlu ve olumsuz anlamlar ifade edebilir. Patili dostunuz kendini iyi hissettiği yer ve nesnelerde belirli kokular bırakır. Bu kokular genellikle kendisi içindir. Böylece bir dahaki sefere burada rahat edebileceğini ve bu nesnenin onaylandığını bilir. Fakat stresli, sinirli veya endişeli olduğunda bazı yerlere uyarı kokuları bırakır. Bununla esas olarak kendilerini uyarırlar. Böylece bir dahaki sefere o yerden geçtiğinde tetikte olacaktır.

 

Patili dostlarınızı birkaç farklı şekillerde koku bırakabilir. Bunun asıl sebebi bölgeyi işaretlemek olsa da zaman zaman hormonlar nedeniyle de yapabilirler. Sevimli ev arkadaşınız kapılara, eşyalara sürtünüyorsa bu alanını işaretlediği anlamına gelir. Ancak bunu idrarı ile de yapabilir. Bu da evinizde koku oluşmasına neden olabilir. Bazen kokunun nereden geldiğini de anlamayabilirsiniz.

 

Erkek Kedilerin Koku Bırakması

 

Erkek kedilerin koku bırakması genellikle hormonaldir, ancak bu püskürtme şeklinde koku bırakmanın altında tıbbi nedenler de olabilir. Kısırlaştırılmamış kediler, belirli dönemlerde dişi kedileri yanına çekmek için koku bırakır. Bu aynı zamanda diğer erkek kedilere bir uyarı anlamına da gelir. Tıbbi açıdan ise idrar yolları enfeksiyonları olabilir. İdrar yolları tıkanmış dostunuz, az miktarda sık idrar yapma eğiliminde ise müdahale gerekiyor olabilir.

 

Dişi Kedilerin Koku Bırakması

 

Dişi kediler genellikle yer işaretlemek için koku bırakır. Bazen tüm patili dostlarınız eve yeni bir arkadaş geldiğinde strese girebilir ve evin ona ait olduğunu belirtmek ister. Kediler kokularla iletişim kurduklarından, alıştıkları uyku ve saklanma yerlerinin kendi kokularını ve içinde bulundukları sosyal grubun kokusunu korumaları onlar için önemlidir.

 

Kedilerin Koku Bırakması Nasıl Önlenir?

 

Patili dostlarınızın neden koku bıraktıklarını öğrendiğinizde çözümünü de kolaylıkla bulabilirsiniz. Çünkü çiftleşme döneminde bir erkek kedi koku bırakmaya başladığında kısırlaştırabilir ya da bir eş edinebilirsiniz. Tıbbi nedenlerle koku bırakıyorsa bir veteriner hekimden yardım alarak idrar yolarında bulunan tıkanıklığın giderilmesini sağlayabilirsiniz. Eğer koku bırakma stres kaynaklı ise bunu çözmeniz biraz zaman alabilir ancak akraba ziyareti, herhangi bir nesne, yeni bir patili dost gibi evinizde son zamanlarda meydana gelen değişiklikleri göz önünde bulundurduğunuzda patili dostunuzun koku bırakmasını kolaylıkla önleyebilirsiniz. Bunun için yaşam alanını yeniden düzenleyebilir, yeni eşyaları ondan uzak tutabilir, oyuncaklarla dikkatini dağıtabilirsiniz.

 

Yaşam alanına koku bırakan patili dostunuzun eşyalarını sık yıkamamanız gerekir. Çünkü bu değişiklik çok fazla strese neden olabilir. Buna yalnızca hijyenik bir ihtiyaç olduğunda, örneğin pire yumurtası ve bulaşıcı hastalık riski gibi veya yer gerçekten kirli olduğunda yapmanız tavsiye edilir. Tüy ve kum temizliği yapmanız yeterlidir. Böylece stres kaynaklı koku bırakmanın önüne geçebilirsiniz.

 

Patili dostlarınızın koku bırakma kaynağını tespit ettikten sonra çözüm bulabilir ve her birinin mutlu ve huzurlu yaşamasını sağlayabilirsiniz.

 

Siz de sokakta kalan patili dostlara destek olmak isterseniz, Zümrüt Şaziye tasarımları aracılığı ile onların gıda ve sağlık giderlerine katkıda bulunabilirsiniz.

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle
 
Etiketler: kedi, kediler, koku, kedilerin koku bırakması nedir, kediler neden koku bırakır, kedi yaşamı, kedi hayatı, kediler hakkında her şey
Ocak 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR